Райфайзенбанк предлага облекчен механизъм за обслужване на редовните кредити на своите

...
Райфайзенбанк предлага облекчен механизъм за обслужване на редовните кредити на своите
Коментари Харесай

Клиентите на Райфайзенбанк ще кандидатстват за отсрочване на кредити по облекчен механизъм

Райфайзенбанк предлага облекчен механизъм за обслужване на постоянните заеми на своите клиенти. Кредитополучателите, физически и юридически лица, които са наранени от ограниченията, свързани с пандемията COVID-19, ще имат опция да аплайват за отлагане на заплащанията по заемите си.

Клиентите могат да се възползват от гратисен интервал, по времето на който да не заплащат главницата и лихвата, или единствено главницата по заема, за период от 6 месеца. Непогасените суми за този интервал се изплащат на части след приключването на отсрочката, като срокът на заема се усилва с интервала на отсрочването. За прилагане на подобен гратисен интервал може да кандидатства всеки клиент, който има или чака да има усложнения по отношение на пандемията, а също по този начин е погасявал постоянно заема си или е бил в просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 година Тъй като гратисният интервал е привързан с пандемията, каквито са и условията на Европейския банков орган, то отсрочването на вноските по заеми е използвано за просрочия след 1 февруари 2020 година Ако просрочията на клиентите не могат да се свържат единствено с пандемията от COVID-19 или дните в просрочия не са в сходство с политиката на банката, казусът ще бъде прегледан самостоятелно и банката може да предложи друго решение.

За да се възползват от гратисния интервал, клиентите би трябвало да подадат заявление, което могат да намерят на уеб страницата на банката. Те имат време да преценяват дали се нуждаят от облекчение на изискванията по кредитните си отговорности и да подадат настояването си от издание на обявлението до 22 юни 2020 година Гратисният интервал ще важи еднократно за 6 месеца, само че не по-късно от края на годината. Клиентът има опция да се откаже от предоставения гратисен интервал когато и да е, като предоговори схемата си на заплащане, ако опциите му за обслужване на кредитните отговорности се подобрят.

Гратисният интервал може да бъде пожелан за заеми за физически лица – потребителски и ипотечни, отговорности по кредитни карти, финансов лизинг. При юридическите лица гратисният интервал може да бъде пожелан за срочни заеми (инвестиционни и оборотни), револвиращи заеми, овърдрафти и отговорности по кредитни карти, както и финансов лизинг. Няма да се начислява такса за предоговарянето по нито един от посочените заеми за тези кредитополучатели, които дават отговор на изискванията на мораториума.

Механизмът за облекчение на клиентите по време на пандемията COVID-19 е съгласуван с условията на Българска народна банка и Европейския банков орган, и е направен в границите на Асоциацията набанките в България, прецизират от банката. Той важи за заеми, изтеглени преди 31 март 2020 година, до момента в който за новите заеми ще важат изискванията на Райфайзенбанк, които към този момент са съобразени с актуалната обстановка. Подробна информация може да бъде открита в специфичната секция на уеб страницата на банката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР